Cu prilejul manifestarilor dedicate Zilei Securitatii Private in Romania, organizatiile patronale si sindicale din acest sector, trag un semnal de alarma: practica anticoncurentiala a preturilor de ruinare domina si viciaza mediul concurential al securita

Secretariat FSS

Cu prilejul manifestarilor dedicate Zilei Securitatii Private in Romania, organizatiile patronale si sindicale din acest sector, trag un semnal de alarma: practica anticoncurentiala a preturilor de ruinare domina si viciaza mediul concurential al securitatii private, cu consecinte negative in plan economic, social, dar si in planul sigurantei publice. Este inacceptabil!

Vineri 10 noiembrie a.c. a avut loc la JW Marriott Bucharest Hotel a fost marcata Ziua Securitatii Private in Romania, printr-o serie de evenimente care s-au bucurat de o larga audienta in randul celor care lucreaza in acest sector economic si nu numai.

Conferinta „Best Value” Achizitia Serviciilor de Securitate pe Criterii de Calitate:

Manifestarile au debutat cu o conferinta pe teme de actualitate in securitate, care a avut sectiuni dedicate ultimelor evolutii si dezvoltari in domeniul managementul serviciilor de securitate, dar si in materie de inovatii in tehnologia de securitate. De un interes deosebit din partea publicului s-a bucurat si sectiunea de Cybersecurity - unde au fost prezentate noi abordari si solutii in securitatea sistemelor informatice dezvoltate de specialisti romani de anvergura internationala.

La Conferinta Best Value fost invitati peste 130 de participanti, reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale, ai autoritatilor relevante pentru acest domeniu, precum si ai principalilor beneficiari si consumatori de servicii de securitate atat din mediul public cat si din mediul privat.

Au participat de asemenea si invitati internationali, reprezentanti ai asociatiilor profesionale din Croatia, Norvegia si F.R.I. Macedonia.

In acest context, a fost prezentat si proiectul educational international “Train Brain Soft”, un proiect finantat din fonduri europene in cadrul programului Erasmus+. Proiectul vizeaza dezvoltarea competentelor de relationare interpersonala a agentilor de securitate in sfere precum managementul si deescaladarea situatiilor conflictuale, dar si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. In afara de asociatiile profesionale din tarile mentionate mai sus, din proiect mai fac parte si cele din Slovenia si, bineinteles, Romania.

In deschiderea Conferintei au rostit alocutiuni d-na Catherine Piana - Director General al Confederatiei Europene a Serviciilor de Securitate (CoESS), dl. Mihai Rohan - vicepresedinte al Confederatiei Nationale Patronale din Industrie, Agricultura, Servicii si Constructii, dl. Bogdan Hossu - presedinte C.N.S. Cartel Alfa, dl. Alexandru Cumpanasu - Director, Asociatia pentru Implementarea Democratiei, d-na Cristina Manda - fost subsecretar de stat in MAI.

Toti vorbitorii au subliniat importanta securitatii ca o functie suport vitala in absolut toate activitatile de natura economica si sociala si mai ales in ceea ce priveste protectia infrastructurilor critice, dar in acelasi timp a fost scos in evidenta rolul si contributia deosebita pe care acest sector le are in mentinenerea ordinii si sigurantei publice.

Pe de alta parte s-a aratat ca desi este un sector economic in care performantele profesionale sunt de nivel international, mediul de afaceri al securitatii private nu este cel mai propice, ba din contra in acest moment ar putea fi caracterizat chiar ca fiind un mediu ostil dezvoltarii si perfectionarii calitative. In acest sens s-a facut referire la impredictibilitatea cadrului legislativ, dar in special la concurenta pe aceasta piata, care este in acest moment viciata de practici anticoncurentiale bazate pe strategia preturilor de ruinare.

Astfel, conform unor studii, cel putin pe piata serviciilor de achizitii publice de servicii de paza, in acest an, peste 90% dintre licitatii au fost atribuite la preturi care nu ar putea acoperi costurile fixe de furnizare. De asemenea s-a subliniat ca de multe ori, serviciile oferite in aceste conditii s-au dovedit a fi neconforme cu cadrul legal special din acest domeniu si de asemenea ca astfel de practici anticoncurentiale sunt sustinute si dublate cu ilegalitati in domeniul fiscal si al legislatiei muncii.

Reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale atrag atentia ca aceasta situatie este foarte grava si nu trebuie sa mai fie tolerata. In acest sens este nevoie de o mai mare disponibilitate si o schimbare de atitudine din partea organelor si institutiilor responsabile cu aplicarea si impunerea respectarii legilor relevante pentru domeniul securitatii private, dar si de alocarea mai multor resurse catre aceste institutii care trebuie sa-si exercite atributiunile de o maniera corecta in raport cu situatia data, intr-un mod consistent, unitar, continuu si echilibrat, astfel incat toti competitorii din acest domeniu sa poata concura liber, neingradit si in aceleasi conditii egale de piata, iar concurenta trebuie sa se bazeze pe diferentiere, inovatie si eficienta si nu pe reducerea costurilor in detrimentul calitatii si prin incalcarea cadrului legal existent.

In acest context si beneficiarii de servicii joaca un rol important in sensul ca trebuie sa fie constienti cat de important este sa achizitioneze serviciile de securitate pe criterii de calitate si pe criteriul pretului cel mai mic. Cel mai mic pret in securitate este de multe ori sinonim cu nerespectarea legii si servicii de calitate slaba, iar compromisul in ceea ce priveste calitatea serviciilor in acest domeniu inseamna compromiterea sigurantei patrimoniului si chiar a vietii.

Pentru a veni in sprijinul celor care fac achizitii de servicii de securitate, Confederatia Europeana a Serviciilor de Securitate (CoESS), cu suportul Comisiei Europene, a elaborat un manual (Best Value Manual) pentru achizitia serviciilor de securitate pe criterii de calitate. Manualul este disponibil si in limba romana, iar versiunea digitala a acestuia se poate descarca de pe http://www.securebestvalue.org

Gala Decernarii Trofeelor OSPA

Ultima manifestare a zilei a fost Gala decernarii trofeelor OSPA pentru excelenta profesionala in domeniul securitatii private.

Programul OSPA dezvoltat in Marea Britanie este rezultatul unei cercetari stiintifice care a dus la stabilirea unor criterii obiective de evaluare si apreciere a performantei profesionale in mai multe linii de activitate in domeniul securitatii comerciale (private).

In prezent, in afara de Romania, la programul OSPA au aderat si alte tari cu industrie de securitate reprezentativa precum, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Norvegia, Germania s.a.

Anul acesta trofeele OSPA Romania au fost acordate pentru cinci categorii profesionale, manageri de securitate, instalatori si integratori de sisteme tehnice de securitate, consultanti si evaluatori de risc de securitate, securitatea sistemelor de securitate – cybersecurity. Totodata a fost acordat si un premiu pentru intreaga cariera dedicata securitatii.

Proiectele inscrise in concurs au fost validate de reprezentantii OSPA din Marea Britanie si examinate de un juriu national din care fac parte specialisti reputati si personalitati publice.

La ceremonie de decernare a trofeelor au fost prezenti prof. Dr. Martin Gill, fondatorul programului OSPA precum si reprezentantul OSPA Norvegia dl. Runar Karlsen.

Au participat peste doua sute de invitati la ceremonia care s-a incheiat cu un moment de divertisment si un coctail festiv.

Sponsorul principal editiei OSPA Romania 2017 a fost HIKVISION unul dintre cei mai cunoscut producator de tehnologie de securitate in domeniul sistemelor de supraveghere video cu circuit inchis (TVCI).

De altfel concomitent cu manifestarile mentionate mai sus, in aceeasi locatie a fost organizata si o expozitie de tehnologie de securitate SECURE ROMANIA 2017 unde au fost expuse echipamente si solutii de ultima ora. In afara de HIKVISION au expus si alti furnizori importanti din acest domeniu precum, Optex, Techboard Italia, Ultravision, Azitrend, Spy Shop, Rottner, WindOne, Safety & Security Systems, ASTAL si TSEC Italia.

Manifestarile ocazionate de Ziua Securitatii Private au fost organizate sub egida FEDERATIEI SERVICIILOR DE SECURITATE din Romania.

In tara noastra functioneaza peste 3.000 de companii licentiate in domeniul securitatii comerciale (private), care activeaza ca furnizori de servicii si tehnologie de securitate. De asemenea in registrul national unic sunt inregistrati peste 1700 de evaluatori de risc la securitate fizica.

Se estimeaza ca in acest sector economic sunt angajate peste 120.000 de persoane, agenti de securitate, tehnicieni si ingineri, proiectanti si IT-isti specializati in solutii si tehnologii de securitate, personal administrativ, manageri pe multiple niveluri si specializari. Nu in ultimul rand industria securitatii private este o piata pe orizontala pentru multe sectoare economice precum industria auto, comunicatii, confectii si materiale de protectie, dar si pentru sectorul bancar si al asigurarilor s.a.m.d.

Ziua Securitatii Private se sarbatoreste in Romania in fiecare an la 11 Noiembrie din anul 2016 si deja s-a transformat intr-un punct de reper in calendarul profesional al celor care lucreaza in acest domeniu.