Interviu cu dl. Silvian Pena, Director General al Guard One, Membru al juriului OSPA 2017

Secretariat FSS

OSPA: Ce inseamna premiile OSPA pentru piata serviciilor de securitate privata din Romania? 

Silvian Pena: Daca in ultimii ani presa din Romania s-a concentrat mai degraba pe aspectele negative privind serviciile de paza (evaziune, furturi, s.a.m.d.), OSPA a adus in prim-plan si aspectele pozitive ale serviciilor de paza - in special - si ale industiei de securitate private, in general.

OSPA: Cum vi s-a parut Gala Premiilor OSPA din 2016?

Silvian Pena: O spun cu toata convingerea, Gala Premiilor OSPA a fost un eveniment profesional de exceptie deoarece

a adus in acelasi loc nu numai furnizori de servicii de paza si de tehnica de securitate, dar si pe beneficiarii lor. Am avut Ziua Securitatii Private in Romania, am avut un seminar extrem de interesant despre calitatea serviciilor de securitate, despre bune practici, despre achizitiile in domeniul serviciilor de securitate, iar Gala de premiere i-a rasplatit pe cei mai buni dintre cei mai buni, o incununare a intregii zile. Ce ne puteam dori mai mult?

OSPA: Ați ales să vă implicați în acest eveniment ca sponsor. Ce v-a determinat să o faceți?

Silvian Pena: Am încercat să mă implic de mai mulți ani în bunul mers al serviciilor de securitate, mai întâi în cadrul Patronatului, apoi în cadrul Federației Serviciilor de Securitate. Sprijinind acest program, am considerat că pot să fac un lucru util nu numai pentru firma pe care o conduc, ci pentru întregul sector de activitate.

OSPA: Acum, după mai bine de jumătate de an de la eveniment, sunteți mulțumit că ați ales să vă implicați ca sponsor?

Silvian Pena: Nu am nicio ezitare să spun că a fost o decizie foarte bună și asta deoarece obiectivele strategice Guard One sunt în deplină concordanță cu principiile și valorile promovate de către OSPA.

OSPA: Anul acesta veți fi în juriu. Cum vă simțiți?

Silvian Pena: Este o onoare pentru mine. Lucrez în domeniu de mai bine de 22 de ani și cred ca în baza experienței acumulate aș putea aduce un plus de valoare procesului de jurizare.

OSPA: Ca și firmă, unde vă situați?

Silvian Pena: În ultimii 10 ani Guard One a înregistrat o creștere organică concomitent cu dezvoltarea și perfecționarea echipei manageriale, respectând principiile de calitate și etică în afaceri. Actualul grad de dezvoltare al companiei ne îndreptățește sa privim cu optimism în viitor.

OSPA: Să deduc că primul criteriu pe care-l veți lua în seamă ca jurat la ediția 2017 a premiilor OSPA va fi calitatea?

Silvian Pena: Calitatea unui produs sau a unui serviciu este o condiție sine-qua-non pentru acceptarea unei candidaturi. Pe lângă calitate voi analiza însă și noutatea produsului – în cazul în care ne referim la zona tehnică – și noutatea modului în care a fost rezolvată o anume situație practică – în cazul serviciilor de pază. Calitatea și inovația vor juca un rol definitoriu în evoluția industriei de securitate privată, mai ales în contextul crizei actuale de resurse umane.

OSPA: Care ar fi un al treilea citeriu?

Silvian Pena: Al treilea criteru va fi “impactul social”, pe care aplicația/produsul înscris în concurs îl generează pentru comunitate.

OSPA: Vorbiți de o “criză de personal”. În ce măsură avem de a face cu o criză de ordin cantitativ – a numărului de oameni - sau de una de ordin calitativ – a pregătirii celor care aleg să fie agenți de securitate?

Silvian Pena: Guard One pune accent pe calitate încă din procesul de recrutare. Nu toți aplicanții trec de etapa de testare a aptitudinilor. Cei care trec însă, sunt introduși în programe intensive de training care se derulează, conform legii, în paralel cu activitatea profesională propriuzisă. Guard One a dezvoltat o școală de formare profesională performantă, școală la care se instruiesc și agenți de securitate de la alte companii. Aș înclina să cred că la nivelul pieței avem de a face cu o criză preponderent cantitativă. Această criză este accentuată și de oportunitățile oferite forței de muncă de către alte industrii (instituții) cu un nivel de salarizare mult mai ridicat.

OSPA: Este acest aspect cel mai mare impediment în calea dezvoltării sănătoase a sectorului securității private?

Silvian Pena: O, nu! Aceasta este o chestiune rezolvabilă și fiecare dintre noi o rezolvăm pe cont propriu, în funcție de standardele pe care ni le impunem și de principiile morale pe care suntem dispuși să le respectăm. Problema mare a industriei noastre este “concurența neloială” care poate fi ușor sesizata și numai dacă analizăm rezultate financiare publicate recent pe site-ul Securitate în România. Din păcate, începem să alunecăm – ca și în urmă cu vreo 2-3 ani – spre zona economiei “gri”.

OSPA: Care sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă piața de securitate privată în acest moment?

Silvian Pena: Prima provocare este cea a absorbirii noutății tehnologice și a vitezei cu care o adaptăm cât mai bine nevoilor noastre. Felul în care omul interacționează cu tehnica și – mai ales – felul în care oamenii colaborează între ei cu ajutorul tehnicii devin definitorii pentru direcția în care ne îndreptăm. Nu vreau să elaborez, vreau să spun doar IT și video, căci lucrurile sunt cunoscute.

OSPA: Tehnologia ar fi prima provocare Care este a doua?

Silvian Pena: Legislația. Actuala legislație în domeniu este, fără doar și poate, perimată și în consecință ea trebuie fundamental revizuită. În caz contrar legislația va reprezenta prinicipala frână în dezvoltarea viitoare a industriei de securitate privată.

OSPA: Și a treia provocare?

Silvian Pena: A treia provocare este legată de reogranizarea afacerilor după principii sănătoase de business. Cele mai multe din firmele de pază de la noi sunt organizate după principii semi-militarizate, numai că în privat lucrurile sunt un pic altfel. Continua dezvoltare profesională a angajaților și implicit a managementului companiei este o politică prioritară pentru Guard One. Anual bugetul alocat de către companie formării profesionale (cursuri, training-uri, școli de afaceri, etc.) depășește 40.000 de Euro. Rezultatele excelente înregistrate de către Guard One în ultimii ani au la bază creșterea nivelului de performanță și de implicare a angajaților săi.

Dl. Silvian Pena are peste 22 de ani de experiență în diferite poziții de management în industria securității private. Absolvent al Universitatății Politehnice din București, dl. Pena s-a specializat în Sisteme electronice de securitate și comunicații (Tefen, Israel), Managementul Calității la Academia de Științe Economice (București) și Management General (GM Master Class Academy). Dl. Pena a înființat compania Guard One, companie care numară astăzi peste 950 de angajați și care oferă servicii de securitate integrate de înaltă calitate pentru un portofoliu de peste 1.000 de clienți: companii private și publice, retaileri, instituții și consumatori privați. De-a lungul carierei sale, a condus proiecte de anvergură, având experiența lucrului cu echipe naționale și multinaționale și a activat în calitate de consultant pentru mai multe proiecte specializate. Dl. Pena este membru fondator și Vice-Președinte al Patronatului Serviciilor de Securitate și membru în Consiliul Director al Federației Serviciilor de Securitate.

A consemnat Ovidiu Constantinescu.