Sedinta Consiliului Director al Federatiei Serviciilor de Securitate (FSS) - 12.12.2014

Secretariat FSS

In ziua de 12 Decembrie 2014, la hotelul JW Marriott din Bucuresti a avut loc sedinta Consiliului Director al Federatiei Serviciilor de Securitate (FSS) din Romania, prezidata de Domnul Gabriel Badea – Presedinte F.S.S. La sedinta au participat Domnii: Ion Popescu (P.S.S.) – Vicepresedinte, Silvian Pena (P.S.S.),Florin Beiu (P.S.S.), Nicusor Raducanu (A.R.I.S.), Liviu Vladulescu (A.R.I.S.), Stelian Arion (A.R.T.S.), Liviu Mateescu (A.R.T.S.), Nicolae Ungar (A.R.T.S.) si dna Luminita Barbu – secretariat.

Pe ordinea de zi au fost urmatoarele:

1) Activitati in cadrul asociatiilor membre (Tour de table);
2) Validare cvorum – aspecte organizatorice si statutare;
3) Dare de seama FSS (activitati derulate de la ultima sedinta CD)
4) Proiecte in lucru;
5) Cooperare structuri asociative;

a. Prezentare ARSS;
b. Prezentare CONPIROM;

6) Diverse

In deschiderea sedintei fiecare reprezentant al organizatiilor membre a prezentat cele mai semnificative aspecte din activitatea respectivei structuri. Referitor la unele aspecte statutare si organizatorice rezultate in urma excluderii APCS s-a concluzionat si decis in unanimitate ca pentru completarea componentei Consiliului Director se vor aplica prevederile statutului respectiv art. 34 lit i), astfel ca Dl Baciu va fi inlocuit de un membru supleant al Consiliului, respectiv dl. Nicolae Ungar. De asemenea in urma schimbarilor survenite in cadrul conducerii ARTS, locul d-lui Clep a fost preluat de dl. Liviu Mateescu care era si membru supleant.

La punctul 3 s-a trecut in revista raspunsul primit de la IGPR privind amendarea HG 301/2012 fiind acceptate de catre IGPR majoritatea propunerilor FSS de modificare a textului normativ in discutie. IGPR va elabora proiectul de modificare dupa care va urma o consultare cu membrii FSS, apoi vor transmite documentul spre aprobare Guvernului.

De asemenea Consiliul a fost informat ca in urma intalnirii dintre conducerea FSS si reprezentatii Directiei de Ordine Publica ce a avut loc la sediul IGPR in data de 4 decembrie, s-au conturat urmatoarele directii de colaborare intre cele doua entitati respectiv:

  • se are in vedere semnarea protocolui de colaborare intre IGPR si FSS la inceputul anului 2015. In baza acestui protocol, FSS va fi principalul partener de discutii cu IGPR in domeniul securitatii private.
  • La initiativa DOP se vor relua discutiile pentru elaborarea unui proiect pentru o noua lege a securitatii private care sa fie finalizat la sfarsitul anului 2015.
  • Federatia de asemenea va grabi transpunerea in legislatia nationala a Directivei Europene 24/2014 CE privind achizitiile publice prin care se elimina criteriul “pretul cel mai mic” in atribuirea de contracte publice.
  • Un alt proiect care va fi abordat este cel referitor la imbunatatirea cadrului normativ al evaluarilor de risc la securitatea fizica.

In continuarea discutiilor a fost dezbatuta problema promovarii a ghidului CoESS pentru Achizitia Serviciilor de Securitate de Calitate si s-a decis ca Federatia va organiza o campanie de promovare a acestui instrument esential pentru insanatosirea mediului profesional si de afaceri al securitati private. Pentru a creste si mai mult eficienta acestei campanii Ghidul va fi insotit si de modelul de calculare a tarifelor de baza ale serviciilor dar si de un pachet de documente destinate educarii consumatorilor de servicii in legatura cu achizitia serviciilor si echipamentelor tehnice de securitate care va fi elaborat prin grija ARTS.

Urmatoarea tema discutata s-a referit la stadiul de realizare a proiectului OSPA in Romania –Trofeul pentru Excelenta Profesionala in Securitate. Pe aceasta tema, dl. Badea a aratat ca au fost primite primele materiale informative si proiectul de contract de colaborare intre FSS si OSPA – Marea Britanie. Domnia sa considera ca acest proiect necesita o pregatire minutioasa pentru a avea succesul scontat si ca cel mai probabil prima editie a galei OSPA in Romania ar putea avea in a doua parte a anului 2016.

Un alt proiect al Federatiei prezentat in cadrul sedintei CD s-a referit la obtinerea statului de organizatie patronala reprezentativa la nivel de sector economic. In acest sens dl. Badea considera ca Federatia are in vedere petiotionarea guvernului pentru modificarea actului normativ privind definirea sectoarelor economiei nationale astfel incat securitatea privata sa devina un sector
economic distinct si nu o subramura cum este in acest moment.

La punctul 5 pe ordinea de zi au fost prezenti si urmatorii invitati: domnii Eugen Manasia si Silviu Sorici reprezentanti ai ARSS si domnul dr Cristian Ionescu, Director General CONPIROM care si-au prezentat activitatea organizatiilor lor. De asemenea au fost prezentate optiunile de conlucrare intre FSS si respectivele organizatii. In ceea ce priveste ARSS, s-a concluzionat ca FSS sa trimita o invitatie oficiala pentru aderarea ARSS la Federatie aceasta invitatie urmand sa fie dezbatuta in cadrul Adunarii Generale a ARSS. In ceea ce priveste CONPIROM, Consiliul Director s-a votat in unanimitatea aderearea FSS la aceasta confederatie patronala.

Nu au mai fost alte discutii, sedinta fiind declarata inchisa s-a trecut la marcarea aniversarii a 5 ani de la infiintarea Federatiei.