Acasă
Comunicat al Federatiei Serviciilor de Securitate 31.08.2017
- Secretariat FSS
Ministerul Finantelor Publice a initiat si supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanta privind plata defalcata a TVA fara sa aplice Testul IMM. Acest test, care se refera la realizarea unui sondaj privind posibilele efecte care pot sa apara in activitatea intreprinderilor prin introducerea respectivelor reglementari, trebuia efectuat de initiatorul actului normativ inainte de demararea procedurii de avizare. Evaluarea rezultatelor Testului IMM ar fi trebuit sa identifice corectiile necesare pentru finalizarea actului normativ.
Federatia Serviciilor de Securitate impreuna cu Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii "CONPIROM" au identificat efectele negative asupra intreprinderilor determinate de introducerea platii defalcate a TVA-ului prin costuri suplimentare determinate de modificarea programelor informatice financiar-contabile si cu comisioanele aferente noului cont de TVA, dificultati majore de cash flow si confiscarea capitalului de lucru al societatilor, necesitatea unor aprobari speciale pentru efectuarea unor operatiuni din contul de TVA fara sa existe in acest moment o metodologie clara pentru obtinerea acestora, cresterea poverii administrative pe care trebuie sa o suporte agentii economici, volumul de munca pentru activitatile contabile, deci si costurile cu aceasta activitate neproductiva.
Nu in ultimul rand, prevederile acestui proiect de ordonanta vin contradictie cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului Uniunii Europene din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
Nici Raportul si nici Nota de Fundamentare nu identifica impactul economic ori riscurile unei asemenea modificari, cheltuielile firmelor pentru modificarile de software, a celor administrative prin dublarea conturilor bancare, costurile cu capitalul de lucru suplimentar, cine verifica corectitudinea platilor si costurile aferente, riscurile de plati gresite si modul de corectie etc. In ambele documente se precizeaza ca mediul de afaceri si IMM-urile au fost consultate, dar nu se spune ca niciun participant nu a fost de acord cu noul sistem si perioada foarte scurta de implementare.
Federatia Serviciilor de Securitate impreuna cu CONPIROM au comunicat punctele de vedere si faptul ca nu sunt de acord cu implementarea sistemului de plata defalcata a TVA, solicitand realizarea unui studiu de impact pentru estimarea corecta si obiectiva a costurilor si a beneficiilor aduse pe plan economic si social, dar si pentru evidentierea dificultatilor care ar putea sa apara la punerea in practica a acestei masuri, precum si o perioada de testare in practica mai lunga.
Federatia Serviciilor de Securitate este cea mai importanta organizatie patronala de nivel federativ a industriei de securitate din Romania, reuneste trei organizatii profesionale si patronale si reprezinta 254 de societati specializate cu un numar de 34.000 de angajati. Federatia Serviciilor de Securitate din Romania este membra a Confederatiei Nationale Patronale din Industrie, Agricultura si Servicii.