Comunicat 25.07.2018

Federatia Serviciilor de Securitate condamna actele de agresiune impotriva agentilor de paza

Secretariat FSS

Comunicat 25.07.2018

Federatia Serviciilor de Securitate condamna actele de agresiune impotriva agentilor de paza. Federatia Serviciilor de Securitate isi exprima ingrijorarea fata de continua deteriorare a nivelului de siguranta in care isi desfasoara activitatea agentii de paza in Romania. Conform datelor statistice furnizate de IGPR, in anul 2017 numarul de acte de agresiune impotriva agentilor de paza s-au triplat (323%) comparativ cu anul 2016.

Recenta asasinare cu bestialitate a unor agenti de paza aflati in serviciu, dar si multe alte acte de agresiune relatate in presa in acest an, arata ca aceasta tendinta se mentine si in anul 2018. Aceste date indica fie o acutizare a fenomenului criminalitatii, fie o degradare a conditiilor de lucru in care isi desfasoara activitatea agentii de paza.

Desi legislatia in vigoare impune o serie intreaga de obligatii in legatura cu dotarea, supervizarea si protectia personalului de paza, realitatea este ca, in cele mai multe dintre cazuri, legile nu sunt respectate.

 

Aceasta situatie este rezultatul direct al mai multor factori, dar, in opinia noastra, principala cauza o reprezinta insuficienta capacitate a autoritatilor competente de a impune respectarea normelor legale in vigoare, cadrul legal neadecvat si neadaptat la realitatile economice si sociale curente.

Federatia atrage inca o data atentia ca motivul fundamental care duce la nerespectari in cascada a intregului cadru legislativ aplicabil in materie de servicii de securitate il repezinta practicile anticoncurentiale. Bazate pe strategia preturilor de ruinare, care domina piata serviciilor de paza, practicile anticoncurentiale lasate nesanctionate se rasfrang in final si asupra securitatii angajatilor din acest domeniu.

Federatia Serviciilor de Securitate este activ preocupata pentru identificarea unor masuri legale pentru a contracara aceasta stare de fapt profund negativa. Din anul 2015, Federatia a inceput promovarea Manualului European “Best Value” pentru Achizitia Serviciilor de Securitate pe criteriul celui mai bun raport calitate-pret si in continuare colaboreaza cu Agentia Nationala pentru Achizitii Publice pentru elaborarea de documente standardizate pentru achizitia de servicii de paza. O astfel de abordare a procesului de achizitie publica a serviciilor de paza, care acorda o pondere semnificativa criteriilor de calitate, inseamna nu doar un serviciu superior din punct de vedere calitativ, ci si conditii de munca mai bune si mai multa siguranta pentru agentii de paza. Federatia este preocupata si de imbunatatirea cadrului legislativ special al securitatii private, care ar trebui sa cuprinda inclusiv prevederi care sa previna practicile anticoncurentiale ruinatoare pe piata serviciilor de securitate. FEDERATIA SERVICIILOR DE SECURITATE Bucuresti, Piata Alba Iulia nr 3, bl i2, etaj 7, ap 32 Telefon: 0744 308 790 Website: www.fss.org.ro | E-mail: office@fss.org.ro Federatia Serviciilor de Securitate (FSS) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, care cuprinde asociatii profesionale si patronale din domeniul securitatii private – Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Asociatia Romana pentru Industria de Securitate (ARIS) si Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS). Aceste asociatii reprezinta atat domeniul tehnologiilor de securitate cat si pe cel al securitatii fizice si le sunt afiliate 254 de societati de specialitate in care activeaza aproximativ 34.000 de angajati. Federatia Serviciilor de Securitate promoveaza si protejeaza interesele membrilor sai, asigurandu-le reprezentarea in discutiile cu autoritatile publice, alte asociatii, diferite institutii, organisme nationale si internationale. FSS este membra a Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (COMPIROM) si organizeaza anual in luna Noiembrie, in parteneriat cu the World Excellence Awards Ltd, Ziua Securitatii Private si Gala Premiilor OSPA, evenimente de bilant si referinta pentru piata de securitate din Romania. Bucuresti, 25/07/2018