Summit-ul Regional de Securitate Privată

Secretariat FSS

Despre Summit-ul de la București se poate spune că a fost cel mai important eveniment dedicat securității private din România și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est.

Începând din 2016, în fiecare an, în luna noiembrie, Federația Serviciilor de Securitate celebrează Ziua Securității Private în România, un eveniment menit să îmbunătățească percepția publică despre sectorul nostru, dar și să faciliteze schimburile și cooperarea regională și internațională.

Evenimentul din acest an a fost însă deosebit pentru că a coincis cu aniversarea unui deceniu de la crearea Federației, cea mai mare și mai cuprinzătoare structură asociativă a industriei de securitate privată din România.

Summit-ul organizat cu acest prilej s-a bucurat de o largă audiență. Au participat peste 200 de profesioniști de securitate, atât din sectorul public cât și din cel privat, incluzând reprezentanți ai unor clienți importanți, din sectorul bancar, de retail, energie și alte infrastructuri critice. O participare notabilă la summit, a fost si cea a reprezentanților ambasadelor Franței, Qatar-ului și Statelor Unite la București.

Totodată, participarea internațională în cadrulevenimentului nostru a fost una remarcabilă. Confederația Europeană Serviciilor de Securitate (CoESS) și EURALARM, cele mai importante organizații europene din domeniul securității private au avut reprezentanți de top în cadrul conferinței, Martin Harvey (Președintele în exercitiu al EUROALARM) și Eduardo Cobas Urcelay (Membru al Consiliului Director al CoESS). În afară de ei, reprezentanții sectorului de securitate privată și ai asociațiilor de securitate din țări vecine, cum ar fi Bulgaria, Croația, Serbia și Ucraina, ni s-au alăturat și au contribuit la succesul conferinței. Dar unele contribuții remarcabile la discuții au venit din afara regiunii noastre. Runar Karlsen, director al NHO, Asociația Norvegiană a Securității Private, și Caroline Bashford, membră a Consiliului Director al ASIS International Chapter UK și-au adus o contribuție importantă la discuțiile din panelurile noastre.

Tema centrală a conferinței a fost cooperarea regională și internațională în sectorul securității private.

Un panel dedicat acestui topic a dezvăluit multitudinea de beneficii și oportunități care rezultă din participarea la schimburile profesionale internaționale. Atât Martin Harvey (EUROALARM), cât și Eduardo Cobas (CoESS) au evidențiat rolul major al organizațiilor și asociațiilor de securitate privată, care au rolul unor platforme de facilitare a colaborării între companii și profesioniști, la nivel mondial și internațional. În acest sens, domniile lor au prezentat proiectul comun al CoESS și Euralarm – Ghidul de Cybersecurity, ca un exemplu al unei asemenea colaborări fructuoase. În continuare, Alen Javorovic (HCZ - Camera de Securitate Privată din Croația) a prezentat cazurile unor proiecte de succes, rezultat al cooperării între asociațiile de securitate din Sud-Estul Europei și a dezvăluit experiența Croației în managementul și mobilizarea membrilor organizației lor pentru a susține asemenea proiecte internaționale.

Viktor Panchak, reprezentantul Asociației Profesioniștilor în Securitate Corporatista (ACSP) – Ucraina, a subliniat de asemenea importanța colaborării dintre asociațiile de securitate privată, dar, în același timp, a evidențiat o altă dimensiune importantă a cooperării și anume dialogul sistematic între organizațiile de securitate privată care reprezintă furnizorii de securitate și cele ale utilizatorilor finali de servicii de securitate. În intervenția sa, domnul Panchak a mai evidențiat excelentele relații abia stabilite între organizația sa și Federația Serviciilor de Securitate.

La finalul discutiilor din acest panel, Gabriel Badea, președintele FSS, a concluzionat că „Networking-ul transfrontalier și colaborarea între profesioniștii din securitate și companiile de securitate sunt factori cheie în dezvoltarea bunelor practici, dar si pentru creșterea afacerilor din acest domeniu.”

Alte paneluri din cadrul conferinței au discutat subiecte la fel de importante, acoperind aproape tot spectrul securității private.

De exemplu, în privința securității cibernetice, un panel de discuții a fost dedicat atacurilor cibernetice împotriva infrastructurilor critice ca o fațetă a războiului de tip hibrid. Apoi dezbaterile din domeniul tehnologiei de securitate s-au concentrat pe viitorul Inteligenței Artificiale și influența acesteia în dezvoltarea unor noi soluții care duc nu numai la creșterea nivelului de securitate, dar în același timp pot aduce și un plus de confort în viața cotidiană. Programele educaționale dedicate securității, echilibrul dintre competențele generale și cele specifice au fost dezbătute într-un panel dedicat de către specialiști în managementul securității, membrii ai ASIS, din Romania și Marea Britanie. De asemenea aspecte ale relațiilor cu clienții în perioada post-analiză  au fost prezentate într-un panel dedicat consultanților de securitate și evaluatorilor de risc la securitatea fizică.

Și ultimul, dar nu cel din urmă panel de dezbateri a fost dedicat Responsabilității Sociale în cadrul sectorului securității private, evidențiind o temă de cel mai mare interes în cadrul conferinței. Într-un sector care permanent se interferează cu probleme serioase, cum ar fi drepturile omului, apărarea proprietății și dreptul la muncă, companiile de securitate ar trebui să fie mai interesate decât altele în promovarea unor comportamente responsabile și etice. În același sens dl. Runar Karlsen (NHO Norvegia) a evidențiat că o politică solidă de responsabilitate socială poate genera o valoare adăugată importantă serviciilor de securitate, iar comportamentul social responsabil al unei companii de securitate poate fi privit ca un factor de diferențiere pozitivă pentru companie, mai ales într-un mediul concurențial dominat de competiția bazată pe reducerea costurilor așa cum este cel al serviciilor de securitate private. Conform lui Silvian Pena (Patronatul Serviciilor de Securitate), o politică de responsabilitate socială trebuie să înceapă din interiorul companiilor de securitate prin îmbunătățirea condițiilor de muncă și încurajarea dialogului cu proprii angajați și să continue în exterior printr-o implicare mai vizibilă a sectorului privat în rezolvarea anumitor probleme sensibile care îngrijorează publicul larg. Recenta inițiativă Securitatea Copiilor a Asociației Române a Industriei de Securitate (ARIS) este un exemplu al modului în care securitatea privată poate contribui în mod pozitiv la efortul public de a preveni și a răspunde la situații de criză legate de disparițiile sau răpirile de copii.

În afara panelurilor de dezbateri, unele contribuții și intervenții memorabile au venit din partea publicului în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri.

De exemplu, protecția legală a agenților de securitate a fost evidentiata ca o problemă critică în aceste zile, pe fondul creșterii numărului de agresiuni și alte acte violente comise împotriva personalului de securitate, participanții concluzionând că această problemă trebuie analizată mult mai serios atât de către organizațiile industriei de securitate privată, cât și de către autoritățile publice.

La finalul Summit-ului dl. Gabriel Badea, președintele Federatiei Serviciilor de Securitate, a concluzionat că manifestarea a fost un succes și totodată a subliniat că întărirea spiritului cooperării în domeniul securității private în plan regional și internațional va aduce noi și noi beneficii profesionale, dar și noi oportunități de afaceri.

Dahua, unul dintre liderii mondiali în domeniul soluțiilor video inteligente de tip IoT și furnizor de servicii a fost sponsorul principal al evenimentului.

Pe lângă Conferința Regională de Securitate, Ziua Securității Private în România a inclus de asemenea Bucharest Security Trade Show (BSTS 2019) și Gala de decernare a Premiilor pentru Excelența Profesională în Securitatea Privată – OSPA România.