Interviu cu doamna Andra Bărbărie, directoare a Filialei Iași a organizației Crucea Roșie România

by FSS Admin

Un om cald și dedicat, doamna Bărbărie, cu care am discutat doar la telefon, fără să ne întâlnim vreodată față în față, deși am demarat această colaborare prin care 15% din toate fondurile atrase pentru organizarea Galei OSPA din 9 iunie 2022 vor fi donate campaniei „Umanitatea nu are granițe”, a găsit timp, dis-de-dimineață și seara târziu, să ne răspundă la câteva întrebări despre activitatea desfășurată în cadrul filialei pe care o conduce a organizației Crucea Roșie România. Vă reamintim că această campanie, la care contribuim și noi, are ca scop ajutorarea persoanelor care fug din calea războiului!  

 

Vocea Securității Private (VSP): Povestiți-ne, un pic, despre dumneavoastră.

Andra Bărbărie: Am 38 de ani, sunt fiică, soție, mamă, voluntar și director al Filialei de Cruce Roșie Iași. Am terminat Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași. Sinceră să fiu, nu prea îmi place să vorbesc despre mine.

 

VSP: Cum ați ajuns la Crucea Roșie?

Andra Bărbărie: În anul 2012 am dorit să fac mai mult, așa că m-am înscris ca voluntar în Filiala Iași. Un an mai târziu am urmat cursurile de Formator și Instructor Basic Life Support. În perioada 2019-2020 am dat concursul pentru ocuparea postului de Director. Am rămas în Crucea Roșie datorită voluntarilor și în ideea că pot schimba ceva prin cursurile de educație pentru sănătate și prim ajutor pe care le desfășurăm în școli. Dar și pentru bucuria pe care am văzut-o în ochii unui copil, caz social, în momentul în care a primit, printre multe altele, o cutie de suc cu pai… Sunt multe astfel de cazuri dar prefer să nu vorbesc despre ele.

 

VSP: Spuneți-ne câteva cuvinte despre misiunea și activitatea Organizației Crucea Roșie în România.

Andra Bărbărie: Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

 

VSP: În contextul evenimentelor din Ucraina ați pornit campania „Umanitatea nu are granițe”, pe care o sponsorizează și OSPA România. Ce acțiuni ați desfășurat în cadrul acestei campanii?

Andra Bărbărie: Am asigurat permanență în Vama Sculeni și la Aeroportul din Iași, unde am avut voluntari 24/24 ore. Aici am oferit mâncare, produse de igienă, paturi, cartele SIM, asistență umanitară. Am fost, de asemenea, în Gara Cristești unde am oferit de asemenea mâncare, apă, sucuri, cartele SIM, paturi. Chiar și flori pentru refugiații ajunși cu trenul. Apoi am asigurat, în centrele de tranzit, micul dejun, mâncare caldă, medicamente (achiziționate după ce refugiații au fost consultați și li s-a eliberat rețetă), produse de igienă, lenjerie intimă etc. Mai mult decât atât, am dotat cu saltelele, lenjerii, paturi, perne și produse de igienă centrele care ne-au trimis solicitări în acest sens. În linii mari, cred că am descris activitatea noastră în această perioadă.

 

VSP: În afara acestei campanii, generate de evenimente pe care nu ne-am fi dorit să le trăim în secolul XXI, care este activitatea curentă a filialei Crucea Roșie pe care o conduceți?

Andra Bărbărie: Pe lângă, dacă se poate spune așa, continuăm cursurile de prim ajutor de bază, demonstrații de prim ajutor și educație pentru sănătate în unități școlare, proiectul USAID2 (în 2 unități școlare unde avem amenajate cluburi de Cruce Roșie), pregătim concursul “Sanitarii Pricepuți”, ne pregătim pentru turneul caritabil de volei, unde avem echipaje ce vor asigura prim ajutor de bază, ne pregătim pentru “Asaltul Lupilor” și “Asaltul Lupilor Family”, încercăm să pregătim o campanie de Paște prin care sa oferim produse alimentare, haine, jucării și produse de igienă populației defavorizate de pe raza județului Iași.

 

VSP: Cum vi se pare colaborarea cu o organizație din domeniul securității private?

Andra Bărbărie: Colaborarea cu dumneavoastră a fost una dintre cele mai plăcute din această perioadă! Nu este prima colaborare cu o organizație din domeniul securității private, dar este prima de acest gen. În cadrul Filialei de Cruce Roșie Iași, noi colaborăm cu o companie de securitate privată asigurând instructajul personalului angajat pe linie de prim ajutor de bază.

VSP: Ce mesaj pentru participanții la programul OSPA România?

Andra Bărbărie: Va mulțumesc pentru tot sprijinul acordat în această perioadă. De asemenea, vă doresc succes în tot ceea ce faceți și sper să ne cunoaștem la Gala din 9 iunie!

Mulțumim sponsorilor OSPA România 2021/2022: