Interviu cu domnul Adrian Moisescu, Președintele Patronatului Serviciilor de Securitate
- by FSS Admin
În această primăvară au avut loc alegeri la Patronatul Serviciilor de Securitate (Patrosec), iar domnul Adrian Moisescu a fost ales Președinte. Activând în securitatea privată încă din 1992, de când a terminat liceul militar, a parcurs toate etapele carierei profesionale, de la agent de securitate până la director general al unor companii de securitate. Îl las însă pe el să vă spună mai multe în rândurile ce urmează.
Vocea Securității Private (VSP): În primul rând vrem să vă felicităm pentru alegerea dumneavoastră ca Președinte al Patronatului Serviciilor de Securitate (Patrosec)! Sunteți o persoană cunoscută în industria securității private, totuși, pentru cei care sunt de mai puțină vreme în acest domeniu, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Adrian Moisescu: Vă mulțumesc pentru felicitări, dar mai ales pentru invitația de a susține acest interviu, având în vedere că sunteți o voce de prestigiu în industria noastră.
Sunt convins că majoritatea celor care lucrează în domeniul
securității private mă cunosc sau îmi cunosc activitatea, activând încă din anul 1992, când, proaspăt absolvent al unui liceu militar, am ales să nu continui cariera militară și să mă angajez, având oportunitatea de a o face ca agent de pază la cea mai mare companie a acelor vremuri, PROTGUARD. Ca o paranteză, niciodată nu m-am ferit de acest capitol din viața mea, ci din contră! Am spus-o cu fiecare ocazie, subalternilor, colaboratorilor și chiar și clienților! Consider o onoare că m-am putut forma în “pepiniera” PROTGUARD – alături de alți colegi care astăzi sunt lideri în domeniu – și mai ales că, parcurgerea tuturor etapelor profesionale, încă de la bază, m-a ajutat ulterior, cu siguranță, atât în cunoașterea operativă a activității, cât și în relația cu subalternii, cunoscându-le nevoile, rigorile și riscurile meseriei, provocările cu care se confruntă în timpul efectuării serviciului. Am parcurs în cadrul companiei etapele profesionale de șef de tură, de obiectiv și de coordonare, răspunzând în special de obiective diplomatice. La finalul anului 1994, am înființat compania CPI Security, care mi-a adus cele mai mari satisfacții profesionale, dezvoltând pe parcurs un grup de companii, fiecare fiind specializată pe furnizarea unui tip de serviciu, adunate în 2007 sub umbrela unui SA, Professional Security Group (PSG), dar în memoria colectivă a rămas CPI, aceste inițiale fiind în denumirea fiecărei companii în parte. În 2009 am vândut companiei SECURITAS, lider global în domeniu, rămânând pe un mandat de 3 ani, Președinte pentru România. Ulterior încheierii colaborării cu SECURITAS, am dezvoltat alte afaceri, în alte domenii, dar principala activitate a fost de a furniza servicii de consultanță în management, pentru companii care nu au legătură cu securitatea privată, în genere. Am rămas conectat totuși la ceea ce se întâmplă în domeniu, chiar dacă, în ciuda diverselor oferte, nu am mai dorit să fiu implicat ca prestator de servicii de securitate. Motivul refuzului, cred că este evident. În 2019 am acceptat totuși, în primă fază ca și consilier al Directorului General și ulterior ca Director General Adjunct, să mă implic în managementul Companiei Municipale Pază și Securitate București SA, iar ulterior am preluat din poziția de Director General, conducerea altei companii municipale. A “mult hulitelor” companii municipale. Pot fi subiectiv să spun că nu sunt de acord cu aceste etichete, și am și argumente. Dar nu este locul și momentul pentru aceasta. Oricum, în ordin personal, pot să consider o experiență profesională completă, atât în privat, cât și în sectorul public.
VSP: Cum ați primit propunerea de a candida la președenția patronatului?
Adrian Moisescu: Nu a existat o propunere propriu zisă a cuiva, ci mai mult a fost un rezultat previzibil al unor discuții din domeniu, existând proprietari sau manageri de companii care și-au manifestat dorința – și înțelegerea! – ca organizația patronală reprezentativă să participe mai activ la demersurile de relansare pe criterii de performanță și profitabilitate a domeniului, cu ceea ce implică toate acestea din partea unui Patronat. Pe fondul acestor discuții și a încheierii mandatului fostei conduceri – dat fiind și anunțul D-lui Șovar de a nu mai candida – am luat decizia de a-mi prezenta candidatura pentru funcția de Președinte. Consider prin aceasta că este și de datoria mea de a înapoia ceva domeniului care m-a format ca om, ca manager, ca om de afaceri și care mi-a adus satisfacție, profesională și materială. Dar am luat această decizie și pentru că, cred cu tărie, că acesta este un ultim moment în care această industrie poate să își construiască traseul, înspre profesionalism și profitabilitate sau, din contră, să se afunde în zona gri a economiei, crescând procentul serviciilor slab calitative și prost plătite. Acesta este și marea provocare personală care completează motivația ce m-a determinat să candidez.
VSP: Care sunt liniile de acțiune pe care vi le-ați propus în cadrul organizației?
Adrian Moisescu: În primul rând am în vedere reorganizarea și dezvoltarea Patronatului, având ca scop creșterea reprezentativității sale în raport cu autoritățile și celelalte domenii. În al doilea rând, standardizarea activităților și a profesiilor din domeniu, lipsa lor fiind un element de susținere a furnizării unor servicii neprofesionale, a tarifelor și salariilor mici, a concurenței neloiale. În al treilea rând, modificări legislative necesare și nu mă refer la legea 333/2006. Sunt necesare modificări la legislația fiscală, la legislația muncii, iar pentru acestea avem nevoie de acțiuni unitare, împreună cu organizații patronale din celelalte industrii, federații, confederații, asociații profesionale. Este de asemenea important să sprijinim conștientizarea companiilor sau entităților beneficiare de servicii de securitate că, fără intenție, prin contractarea bazată de cele mai multe ori pe criteriul “celui mai mic preț”, contribuie atât la creșterea riscului pentru propria afacere – uneori tardiv conștientizat -, a serviciilor slab calitative, a concurenței neloiale, dar și a zonei de evaziune fiscală, tratare incorectă a angajaților etc. Invitația ca un reprezentant din zona beneficiarilor cu atribuții în zona de securitate, dar fără a fi implicat în furnizarea acestora, să facă parte din Consiliul Director al Patronatului, arată această preocupare. În noua structură organizatorică va exista un departament cu rol de relaționare cu piața, cu structurile patronale din alte industrii, deci, cu beneficiarii.
Avem nevoie de schimbări majore, din acest motiv, experiențe similare și soluții de succes implementate în țările care deja au trecut prin ele – UK, Spania, Franța, Olanda – ne obligă să construim punți profesionale de comunicare cu organizații similare din aceste state. Să nu credem că doar România trece prin această etapă. Este un ciclu specific dezvoltării, important este să evităm să ne lovim de pragul de sus, și să căutăm soluții acolo unde deja s-a trecut de experimente, de transformări, de evaluări a impactului etc
Îmi doresc să putem conștientiza instituțiile statului, în special a acelora cu rol în securitatea națională și ordine publică, asupra necesității creșterii calității profesionale a angajaților din domeniu și includerea acestui domeniu în structura națională de securitate. Recentele evenimente de la granițele țării ne demonstrează că o instabilitate de securitate se poate transforma peste noapte într-un conflict, iar asigurarea unei forțe de reacție capabilă de apărare este obligatorie. În lipsa pregătirii obligatorii a populației, companiile de securitate privată pot asigura un suport real, din acest motiv este necesară o susținere a acestei industrii la un nivel cât mai ridicat de profesionalism și integritate.
VSP: Ce v-ați propus să faceți pentru a crește atractivitatea organizației și pentru atragerea de noi membri?
Adrian Moisescu: Ca orice activitate, este important ca Patronatul să devină “atractiv”, chiar dacă această atractivitate nu se concretizează în avantaje materiale imediate. Este utopic să credem că simpla denumire sau un act constitutiv va atrage noi membri. Deși există rezerve față de organizațiile de tip patronal sau asociative profesional, fiind de cele mai multe ori privite ca o “cotizație” și atât, avem obligația să promovăm realitatea reprezentativității ca unică soluție pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntă piața. Nicio companie nu va reuși în mod individual să determine schimbări. Din acest motiv există organizații patronale, asociații profesionale, sindicate. Este adevărat că încă nu avem maturitatea antreprenorială să înțelegem acest lucru, dar este rolul nostru să promovăm în mod continuu această necesitate. Patronatul, alături de celelalte asociații profesionale, are datoria să creeze instrumente de lucru companiilor din domeniu, să promoveze inovația, bunele practici și mediul concurențial corect.
Schimbarea de imagine a domeniului și a angajaților săi, în mentalul colectiv, prin instrumente de promovare prin mass media, rețele de socializare etc., reprezintă un alt instrument obligatoriu de a fi utilizat la maxim. Suferim de pe urma promovării doar imaginilor negative, iar aceasta are impact atât asupra relațiilor contractuale, cât și asupra pieței forței de muncă. Iar lucrurile nu stau așa în realitate, există și profesioniști și servicii de calitate, dar nu sunt promovate.
Când voi vedea că actualii membrii ai Patronatului, în totalitatea lor, vor promova în mod permanent către parteneri, cunoscuți, subcontractori necesitatea aderării la acesta, înseamnă că am făcut un pas important către conștientizare. Îmi permit să spun că faceți o greșeală prin tenta individuală la care ați adresat întrebarea, rolul, ca și succesul sau eșecul unei activități, nu se datorează unei singure persoane, ci unei echipe manageriale, iar în cazul asociațiilor non profit, a tuturor membrilor. Din primul moment am accentuat acest lucru și încerc în permanență să-l subliniez. Am experiența participării ca membru al unor asociații profesionale cu experiență și cu tradiție din străinătate, acolo am învățat că doar prin participare colectivă, prin înțelegerea faptului că punând fiecare experiența, expertiza și relațiile în slujba tuturor, se poate atinge un scop comun.
Pe scurt, comunicarea va fi esențială, suferim la acest capitol, și nu numai în Patronat, ci în industrie.
VSP: Industria de securitate, în special în sectorul pazei, este un domeniu cu o forță de muncă numeroasă. Din păcate, fenomenul muncii nedeclarate sau parțial declarate este încă prezent în industrie. Cum vă propuneți să combateți acest flagel?
Adrian Moisescu: Acest “flagel” nu este specific numai industriei de securitate, există în toate domeniile unde ponderea salariului minim pe economie este exponențială. În zona companiilor de pază, așa cum le intitulați, sunt mai multe cazuri datorită numărului mare de angajați, așa cum ați menționat. Acest flagel există și în alte domenii. Patronatul militează în permanență pentru respectarea drepturilor angajaților, a legislației muncii și a legislației fiscale. Faptul că există acest “flagel”, cred însă că ar trebui să pună pe gânduri și pe decidenții politici, în sensul în care măsurilor de combatere le-ar trebui adăugate măsuri de reducere a impozitării salariilor mici și altele. De asemenea, o educare a cetățenilor în sensul cunoașterii drepturilor și obligațiilor, pentru că până la urmă acest “flagel” nu se realizează fără participarea tacită a angajaților. În acest sens, Patronatul, prin activitatea sa și prin dezideratele exprimate, implicit acționează și pentru protecția angajaților, a dezvoltării lor profesionale și a bunăstării acestora.
Vocea Securității Private (VSP): Cum vă propuneți să contribuiți la ceșterea calității și a profesionalismului din serviciile de securitate?
Adrian Moisescu: În mare parte cred că am răspuns acestei întrebări în cele exprimate anterior. Contribuția mea personală vine din implicarea în acest proiect, punerea la dispoziție a tot ce am învățat, experimentat și în mare parte, pus în practică, prin activitatea mea profesională. Contribuția Patronatului trebuie să fie conjugată cu contribuția tuturor celorlalte organizații asociative profesionale sau profesionale – FSS, ARTS, ARIS, ASIS -, acestea având rolul de motor al dezvoltării soluțiilor la problemele pieței, de promovare a standardelor profesionale și a eticii de business, a demersurilor de modificare legislativă etc. Putem vedea efectul asumării reale a acestui rol, în cazul altor industrii din țara noastră.
Vocea Securității Private (VSP): Ce părere aveți despre programul OSPA de promovare a excelenței profesionale în domeniul nostru?
Adrian Moisescu: Este un program cu notorietate în industria de securitate de pretutindeni. I-am urmărit evoluția. Faptul că există în România deja de câțiva ani, este un câștig pentru noi, iar maniera în care a fost organizat până acum de FSS, merită toată aprecierea. Modul în care se analizează candidaturile, de către un grup de personalități în domeniu, inclusiv din străinătate, dă credibilitate acestui program și aduce o recunoaștere profesională importantă performanțelor candidaților și mai ales câștigătorilor.
Vocea Securității Private (VSP): Ce mesaj aveți pentru participanții la programul OSPA România din acest an și în general pentru profesioniștii din industria securității private?
Adrian Moisescu: Mesajul meu, pe scurt, rezumând tot ceea ce am declarat mai sus, se poate comprima în două fraze: “Faci parte din comunitatea noastră? Implică-te!” Iar mesajul pentru participanții la programul OSPA, sper să am ocazia să-l comunic în direct în cadrul Galei, unui număr cât mai mare dintre colegii noștri din domeniu!
Vocea Securității Private (VSP): Noi vă urăm succes în tot ceea ce veți întreprinde și vă așteptăm la Gala OSPA împreună cu câți mai mulți finaliști din cadrul Patronatului!
Și pentru că locurile sunt limitate vă invităm să vă înregistrați pentru a participa la Gală, fie direct pe site – https://ziuasecuritatiiprivate.ro/ – fie trimițând un mesaj la office@fss.org.ro sau printr-un telefon la 0744308790.